Portfóliónk

A Rákóczi kastély

Kedves látogató!

Ezen az oldalon a számomra egyik legnehezebb, s egyben az egyik legszebb munkám képeit szeretném Önnek bemutatni. A Szent Korona Szövetség elnöke vitéz Kiss Imre 2002-ben keresett fel először a műhelyemben. Ekkor vetette fel azon nemes szándékát, hogy – nemzeti nagyságaink hagyatékának megóvása érdekében – szeretné, ha Rákóczi fejedelem szülőházát Borsiban az eredeti állapotának megfelelően társadalmi munkában építenénk újjá.

A felkérésnek azonnal igent mondtam, bár akkor még nem volt semmilyen tapasztalatom a középkori bucnis üvegek összeállításával készített ablakszemek kivitelezésében. A munkában jelentős segítséget kaptam műemlékvédelmi hivatal dolgozójától.

2006.03.26-án ünnepeltük II. Rákóczi Ferenc születésének 330., hamvai hazahozatalának 100. évfordulóját. A helyreállított toronyszobában, ahol a fejedelem született nagy büszkeségemre immár korabeli ablakokban díszelegnek üvegeim.

Íme a következő felajánlás, mely a kastély melleti kápolnából érkezett. A fejedelemet ebben a kápolnában keresztelték meg. A szószék melletti ablak törött katedrál üvegeit a kastély toronyablakánál már alkalmazott üvegbucnikra fogom kicserélni és beépíteni a szentendrei barátaimmal.